Bitdefender: Προστατέψτε τους χρήστες και τις συσκευές σας από την έξαρση των Covid-19 ψηφιακών απειλών

16/04/2020 11:13

Είναι γενικά παραδεκτό ότι λόγω της πανδημίας βιώνουμε μια περίοδο υπερπληροφόρησης. Χιλιάδες πληροφορίες σχετικές με τον Covid-19 φτάνουν καθημερινά στην οθόνη του υπολογιστή μας.

Την ίδια κατάσταση ακολουθούν και τα μηνύματα που λαμβάνουμε αφού ο όγκος των εισερχομένων μηνυμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί.

«Θέλω να ενημερωθώ περισσότερο», ισχυρίζεται κάποιος και πατάει τον σύνδεσμο του μηνύματος για να μεταφερθεί σε μία ιστοσελίδα όπου θα ενημερωθεί όπως ισχυρίζεται το μήνυμα.

«Εγώ θέλω να βοηθήσω να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», λέει κάποιος άλλος και συμπληρώνει τα προσωπικά του στοιχεία μαζί με τα στοιχεία της κάρτας του για να δώσει «τον οβολόν του» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτά είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα μηνυμάτων απάτης που έχουν ως στόχο τον ανύποπτο χρήστη.  Οι χρήστες όντας απομονωμένοι στα σπίτια τους, περνούν πολύ περισσότερες ώρες στην οθόνη του υπολογιστή τους, δουλεύοντας, επικοινωνώντας, κάνοντας τις αγορές τους και διαβάζοντας την επικαιρότητα,  προσφέρουν ένα εύφορο έδαφος στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, το οποίο καταγράφεται από τα εργαστήρια ερευνών της Bitdefender, παρουσιάζοντας αύξηση 475% των αναφορών κακόβουλων μηνυμάτων, μόνο για τον μήνα Μάρτιο.

covid_email_security

Παράλληλα, χιλιάδες εταιρικές συσκευές βρίσκονται με τους εργαζόμενους εκτός της ασφάλειας του εταιρικού δικτύου και συχνά πέρα από τον έλεγχο των administrators, καθώς η πιθανή αξιοποίηση των συσκευών αυτών για χρήσεις που δεν αφορούν την εργασία τους, μπορούν να εκθέσουν τα εταιρικά δεδομένα σε κίνδυνο. Την ίδια στιγμή, καμπάνιες phishing, ransomware, fraud, spoofing και scams, έχουν αυξήση κατακόρυφα την παρουσία του στοχεύοντας κάθετες αγορές που λόγω δραστηριότητας προσελκύουν μεγάλες ομάδες κοινού.

 

covid_email_security

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Στο πλαίσιο καταγγελιών που έχουν γίνει στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ενημερώσεις από την Interpol και τη Europol συστήνεται στους χρήστες :

  • Να επιλέγετε έγκυρες πηγές για την ενημέρωσή τους και να μην εμπιστεύεστε συνδέσμους από fake news.
  • Να μην ανοίγετε ύποπτους ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) ή συνημμένα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα phishing μήνυμα, για να μας  εξαπατήσει, είναι όσο το δυνατόν όμοιο με ένα αυθεντικό μήνυμα, έτσι αν ζητούνται στοιχεία εισόδου λογαριασμών συστήνεται να προχωράτε σε επιβεβαίωση του αποστολέα πριν προβείτε σε οποιαδήποτε καταχώρηση στοιχείων.
  • Να μην προχωράτε σε δωρεές πριν διαπιστώσετε την γνησιότητα και την αξιοπιστία του οργανισμού. Η επικοινωνία με την τράπεζά σας μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.
  • Μην ανταποκρίνεστε σε ύποπτα μηνύματα ή κλήσεις που σας ζητούν στοιχεία.
  • Μην κάνετε αγορές σε ηλεκτρονικά καταστήματα που δεν έχετε επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους και την ύπαρξή τους. Αν η προσφορά είναι εξαιρετικά συμφέρουσα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά πιθανότατα αφορά σε απάτη.
  • Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε τα προσωπικά στοιχεία μέσω άγνωστων μηνυμάτων.
  • Όταν λαμβάνετε ένα μήνυμα από άγνωστο αποστολέα και αναρωτιόμαστε εάν είναι αξιόπιστο συνήθως αρκεί να ελέγξετε προσεκτικά την διεύθυνση του αποστολέα. Τα μηνύματα απάτης χρησιμοποιούν διευθύνσεις οι οποίες μοιάζουν αρκετά αλλά δεν είναι αυθεντικές. Συνήθως υπάρχουν μερικοί χαρακτήρες διαφορετικοί αλλά αρκούν για να μας υποδείξουν την αυθεντικότητα ή όχι του μηνύματος.
  • Εγκαταστήστε και να διατηρήστε ενημερωμένη μία λύση προστασίας των ψηφιακών σας δεδομένων κατάλληλη για οικιακούς χρήστες ή εξασφαλίστε στους απομακρυσμένους χρήστες της εταιρείας σας μια λύση endpoint security με κεντρική διαχείριση που θα σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο της ασφάλειας των εταιρικών σας δεδομένων κεντρικά & απομακρυσμένα.

Πηγή www.itsecuritypro.gr