Meta Pixel, Microsoft Clarity, Google Analytics και ασφάλιση cyber insurance!

13/08/2023 11:54

H χρήση εργαλειών εντοπισμού συμπεριφοράς χρηστών, όπως το Microsoft Clarity, το Google Analytics και το πιο γνωστό Meta Pixel που χρησιμοποιεί η Meta για την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους, μη δινοντάς τους την δυνατότητα απενεργοποίησής του, αναμένεται να δημιουργήσει αύξηση δικαστικών διενέξεων μεταξύ πελατών και εταιριών που χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία για να εντοπίσουν τις τάσεις των χρηστών, να μετρήσουν τον χρόνο παραμονής τους στην σελίδα τους ή να βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία των εταιρικών websites τους. 

Αυτά τα εργαλεία είναι ένα μικρό κομμάτι κώδικα, όπως ένα cookie, το οποίο βρίσκεται στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη. Σε αντίθεση με ένα cookie ,η χρήση του οποίου καθορίζεται από κανόνες, δεν μπορούν να απενεργοποιηθούν από τον τελικό χρήστη. Αυτό το κομμάτι κώδικα, ή pixel, μπορεί να μοιράζεται τις πληροφορίες που μαζεύει με την Meta και να συνδεθεί με τα προφίλ του Facebook και του Instagram για τη δημιουργία εξαιρετικά στοχευμένων διαφημίσεων. Για την παραπάνω διαδικασία δεν υπάρχει η ρητή συγκατάθεση του χρήστη πράγμα που δημιουργεί θέματα νομιμότητας στην συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόσφατα παρατηρήθηκε στην Αμερική μια έξαρση των δικαστικών διενέξεων που επικεντρώνονται στη χρήση του Meta Pixel από τις εταιρείες, το οποίο είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο παρακολούθησης που επιτρέπει τη συλλογή δραστηριοτήτων και πληροφοριών των χρηστών στο διαδίκτυο. 

Τα δύο βασικά θέματα του επικεντρώνονται οι δικαστικές διενέξεις είναι τα ακόλουθα: 

• Το πρώτο θέμα αφορά την χρήση του Meta Pixel σε ιστότοπους που υποστηρίζουν περιεχόμενο βίντεο. H συλλογή στοιχείων συμπεριφοράς χρηστών γύρω από το βίντεο περιχόμενο παραβιάζει τον Αμερικανικό νόμο που ονομάζεται Video Privacy Protection Act". Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε για την προστασία της ιδιωτικότητα πελατών που αγόραζαν ή νοίκιαζαν κασέτες από βιντεοκλάμπ. Τώρα, οι ενάγοντες προσπαθούν να το επεκτείνουν ώστε να καλύπτει και τον ψηφιακό χώρο. 

• Το δεύτερο θέμα αφορά δικαστική διαμάχη υποστηρίζει ότι η χρήση του Meta Pixel συνιστά υποκλοπή σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς και πολιτειακούς νόμους των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των δικαστικών διενέξεων έχει επικεντρωθεί στις ΗΠΑ, αλλά πρόσφατες αποφάσεις Αρχών Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν χαρακτηρίσει τα Google Analytics και Meta Pixel μη συμβατά με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων. Η μη εφαρμογή του κανονισμού δίνει τη δυνατότητα νομικών ενεργειών κατά των ιδιοκτητών ιστοτόπων ή εφαρμογών που λειτουργούν στην ΕΕ ή επεξεργάζονται δεδομένα της ΕΕ. 

Κατά την διαδικασία αξιολόγησης του κινδύνου οι ασφαλιστές θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στο ποιες πληροφορίες συλλέγονται, πώς συλλέγονται, πώς μοιράζονται και πώς χρησιμοποιούνται. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουν αν οι πρακτικές συλλογής γνωστοποιούνται στον τελικό χρήστη και πώς λαμβάνεται η ρητή συγκατάθεση για τη χρήση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη. 

Οποιαδήποτε εταιρεία χρησιμοποιεί το Meta Pixel ή άλλα συναφή προγράμματα και δεν είναι σε θέση αποδείξει την νόμιμη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί να είναι μη ασφαλίσιμη ή να μην καλύπτεται για περιστατικά παραβίασης δεδομένων που συλλέχθηκαν παράνομα. 

Νίκος Γεωργόπουλος |MBA| CCRS |CNCSE| CyRM |DPO Executive | Co-Founder of DPO Academy| 

Cyber, Tech, Information Risks Insurance Broker – Cromar Insurance Brokers SA 

www.cyberinsurancegreece.com www.cyberinsurancequote.gr LinkedIn Profile https://www.linkedin.com/in/nikos-georgopoulos