Οι μικρές επιχειρήσεις πιο ευάλωτες σε ψηφιακές επιθέσεις

08/06/2015 14:57

Εξίσου ευάλωτες, αν όχι και περισσότερο, σε σχέση με τις πολύ μεγάλες και μεγάλες εταιρείες, αποδεικνύονται οι μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, οι τελευταίες αποδεικνύονται και εξαιρετικά “απερίσκεπτες”, καθώς συχνά πιστεύουν ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτές, υποθέτοντας λανθασμένα ότι οι απατεώνες κυνηγούν μεγαλύτερους και πιο εύπορους οργανισμούς.

Ο μέσος όρος κόστους ενός περιστατικού ασφάλειας για μία Μικρομεσαία Εταιρία στην Δυτική Ευρώπη μπορεί να φτάσει τα $55.000 και για μια μεγάλη $720.000  
Τα στοιχεία της έρευνας “Global Corporate IT Security Risks 2014” έδειξαν ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος του κόστους ενός περιστατικού ασφάλειας, για μία μικρομεσαία επιχείρηση, μπορεί να φτάσει τα $47.000. Στη Δυτική Ευρώπη, το ποσό αυτό διαμορφώνεται στα $55.000. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται η απώλεια επιχειρηματικών ευκαιριών, η πρόσληψη εξωτερικού συνεργάτη Πληροφορικής για τη διόρθωση του προβλήματος και - ενδεχομένως - η αγορά νέου εξοπλισμού. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών απ’ όλο τον κόσμο, το μέσο κόστος ενός περιστατικού ασφάλειας δεδομένων ήταν $720.000 για μια μεγάλη εταιρεία.

Τα κόστη πάντως δεν είναι μόνο οικονομικά. Το 57% των συμβάντων απώλειας δεδομένων είχε αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική λειτουργία της επιχείρησης. Επίσης, πάνω από τα μισά περιστατικά απώλειας δεδομένων (56%) έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη φήμη και την αξιοπιστία μιας εταιρείας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 61% των ερωτηθέντων αντιμετώπισε προβλήματα με ιούς, worms, Trojans και άλλα είδη κακόβουλου λογισμικού.

Η προστασία των δραστηριοτήτων των μικρών επιχειρήσεων ήταν ένα ειδικό θέμα του φετινού συνεδρίου “Cyber Security Weekend”, το οποίο διοργάνωσε η Kaspersky Lab στη Βαρσοβία, το οποίο επικεντρώθηκε στις τελευταίες τάσεις στον τομέα του ψηφιακού εγκλήματος και στο πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν ενάντια στις απειλές ψηφιακής ασφάλειας.

Οδηγίες προστασίας
Σύμφωνα με τους ειδικούς της εταιρείας, το “κλειδί” για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι να διαμορφώσουν κατάλληλα τις προτεραιότητες τους, ως προς το ζήτημα της ασφάλειας. Μία μικρή επιχείρηση δεν χρειάζεται να ξεκινήσει επενδύοντας σε πράγματα, όπως η πρόληψη απώλειας δεδομένων ή μια εξειδικευμένη κονσόλα διαχείρισης. Συνεπώς, μπορούν να εστιάσουν σε θέματα ασφάλειας, που είναι κρίσιμα για τις ίδιες ή για τον κλάδο τους συνολικότερα, επιλέγοντας λύσεις ασφάλειας, που μπορούν να επεκτείνονται, όσο οι δραστηριότητες τους αναπτύσσονται.

Μόλις αυτές οι επιχειρήσεις γίνουν λειτουργικές και αρχίσουν να επεξεργάζονται παραγγελίες, χρειάζονται την τεχνολογία κρυπτογράφησης δεδομένων προκειμένου να προστατεύσουν τα στοιχεία πληρωμής τους ή πληροφορίες, που αφορούν τους πελάτες τους. Αν αρχίσουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, που κινούνται εκτός γραφείου, τότε είναι σκόπιμη η υιοθέτηση μιας βασικής λύσης mobile ασφάλειας.
 
Πηγή: www.sepe.gr